Antje Dienstbir
Antje Dienstbir

Antje Dienstbir
Antje Dienstbir
Reka Fekete
Reka Fekete

Antje Dienstbir, Dialoog

Mijn passie voor de lepelvorm werd gewekt tijdens mijn studie, toen het archaïsche proces van lepels smeden door zilverstaven met welgerichte hamerslagen in vorm te brengen, me werd bijgebracht door meester-zilversmid Rudolf Bott. Ik houd van het werken met zilver, dat als materiaal is voorbestemd de fijnste smeedstructuren weer te geven en met z’n koele kleur de contouren van objecten laat uitkomen.
Sinds een paar jaar maak ik ook donkergetint gres aardewerk. Voor bij de lepels vervaardig ik kommen door een blok klei met hamers te ‘drijven’. De sterke variatie in zachtheid van de klei veroorzaakt een grof effect, waarbij echter ook de tere lijnen van de bijgesneden randen te zien blijven. Door met dezelfde middelen in verschillende materialen te werken, ontstaat een dialoog tussen de zilveren lepels en de donkere keramiek.


Reka Fekete, Happy to be here

Ik ben gelukkig hier te zijn. Ik doe wat ik wil doen: elk element in deze werken koos ik door bewust mijn hart en handen te volgen. Ze zijn gemaakt van zink en goud. Zink is herkenbaar door zijn littekens en drukt voor mij het voortgaan van de tijd uit. De diepgrijze kleur is mysterieus en troostrijk tegelijk. Het bladgoud spreekt mij aan vanwege haar fragiliteit en rijkdom. Goud kan de littekens van het zink doen stralen. Door het samenvoegen van hun contrasterende eigenschappen, complementeren de materialen elkaar en stralen zij beide hun eigen kracht uit.
De vormen zijn geïnspireerd op de kaart van Amsterdam – mijn gekozen thuis – en herinneringen aan Boedapest, de stad waar ik opgroeide; aan de terugkerende figuren op de schilderijen die in mijn ouderlijk huis hingen. Deze vormen zie ik als mijn bouwstenen.  De verbindingen zijn soms sterk, soms fragiel. In het afgelopen jaar heb ik door ziekte mijn eigen fragiliteit ervaren. In deze kwetsbare staat, die de dierbaarheid van het leven benadrukte, realiseerde ik me hoezeer ik de warmte, het enthousiasme en de steun van de mensen om mij heen nodig heb en waardeer. In die zin staan de vormen ook symbool voor hoe we met elkaar een gemeenschap opbouwen, waarbij ieder stukje staat voor één van ons, verbonden met en afhankelijk van elkaar. Happy to be here is een groep werken die het leven in haar essentie wil vieren; onze keuzes en de dingen die ons overkomen, of ze nu goed of slecht zijn.